کد خبر: ۲۳۹۴۶۲
تاریخ انتشار: ۱۲ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۹:۲۶ 01 June 2016
پسماند‌های صنعتی و معدنی وارد زمین‌های کشاورزی کشاورزان سوادکوه می‌شود و معیشت آنان را با خطر مواجه کرده است و مسؤولان مرتبط باید راهکار‌های لازم برای مقابله با آن و جبران خسارات را برنامه‌ریزی کنند.

به گزارش تابناک مازندران، فصل بهار برای کشاورزان دشت و افرادی که شالیزار دارند همراه با رنج و زیبایی است و اگر‌چه در ظاهر سهل و ممتنع به نظر می‌آید ولی با نگاهی به فعالیت‌های آنان شاهد برخی رخداد‌هایی هستیم که از بی‌مدیریتی و سهل‌انگاری‌ها آغاز می‌شود و وجود گل و لای سنگ‌شکن‌ها و پسماند شرکت‌ها و ادارات و نهاد‌ها و تغذیه شالی‌ها از آن که در بسیاری از موارد به خفگی آن محصولات منجر می‌شود، هستیم.

*فراموشی وظایف صنعت، معدن و تجارت در نظارت

اداره صنعت، معدن و تجارت به عنوان متولی بخش صنعت در موضوع آلاینده‌های زیست محیطی با سوالاتی مواجه است که هنوز پاسخ روشنی از آنان دریافت نشده است.

ارائه مجوز که نظارت، هدایت، تشویق، تذکر و برخورد را هم به دنبال دارد که به نظر می‌رسد متولی بخش صنعت تنها علاقه‌مند به صدور مجوز است و سایر وظایف خود را ندیده می‌گیرد.

وجود سنگ‌شکن‌های محور سوادکوه در دهستان راس تو‌پی و محور آلاشت در دهستان ولو‌پی سال‌ها است که زمین‌های کشاورزی منطقه را مورد هجمه پساب‌های خود قرار داده‌اند و فریاد‌های کشاورزان خسته و رسانه‌های محلی به جایی نرسیده است.

بسیاری از زمین‌های شالیزاری سوادکوه تکافوی نیاز سالانه صاحبان خود را نمی‌دهند ولی کشاورزان همچنان برای تهیه برنج حدود نیمی از سال خود و خانواده در شالیزار‌ها فعالیت می‌کنند و پساب صنعتی بلای جان شالی‌های‌شان شده است.

ورود پساب جدید از دهستان ولو‌پی در رودخانه تالار و شالیزارهای پایین دست که تا شیر‌گاه هم امتداد داشته است از معضلات جدید زیست‌محیطی در سوادکوه است که از روز گذشته آغاز شد.

* خشکی ساقه‌های شالی در سوادکوه

کارشناس مسؤول حفظ نباتات جهاد کشاورزی سوادکوه در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس در سوادکوه با اشاره به اینکه شست‌وشوی زغال در زغال‌شویی و پسماند‌های کارخانجات شن و ماسه باعث خشکی ساقه‌های شالی می‌شود، گفت: خسارات ناشی از شست‌وشوی زغال در زغال‌شویی و پسماند‌های کارخانجات شن و ماسه مشمول تعهدات بیمه قرار نمی‌گیرد و کشاورزان از این موضوع در رنج هستند.

امید بابا‌پور افزود: خسارات ناشی از شست‌وشوی زغال در زغال‌شویی و پسماند‌های کارخانجات شن و ماسه سال‌ها است که به یکی از مهمترین دغدغه‌های فعالان کشاورزی سوادکوه تبدیل شده است.

وی با با بیان اینکه صاحبان متخلف برخی از شرکت‌ها و کارخانجات از وجود بارندگی و سیل سوء استفاده می‌کنند و پسماند‌های خود را در درون رودخانه رها می‌کنند، خاطر‌نشان کرد: آب سیاه‌رنگ، زمین شالیزاری را فرا می‌گیرد و تا پایین‌دست رودخانه تالار هم ادامه دارد.

*لزوم بررسی همه‌جانبه معضلات زیست‌محیطی

محمد‌تقی جعفر‌زاده گفت: ما در ابتدای مسیر رودخانه تالار در دهستان ولوپی قرار داریم و متهم به رها‌سازی پسماند‌ها به درون رودخانه شدیم.

مدیر عامل تعاونی تولیدی اسپرز (مامطیر) با بیان اینکه چند‌ین شرکت بهره‌بردار در مسیر حدود 20 کیلومتری دهستان ولو‌پی فعالیت می‌کنند، افزود: شرکت‌ها و کارخانجات دیگر مسیر رودخانه هم مورد بررسی قرار گیرد.

وی، خاطر‌نشان کرد: انتظار داریم برای بررسی موضوعات زیست‌محیطی همه ابعاد مورد توجه قرار گیرد.

*ضعف مجریان قانون در ماندگاری شفافیت رودخانه تالار سوادکوه

آنچه مهم به نظر می‌رسد آن است که پسماند‌های صنعتی و معدنی وارد زمین‌های کشاورزی کشاورزان سوادکوه می‌شود و معیشت آنان را با خطر مواجه کرده است و مسئولان مرتبط باید راهکار‌های لازم برای مقابله با آن و جبران خسارات را برنامه‌ریزی کنند.

با نگاهی بر تلاش‌های سال‌های اخیر محیط زیست سوادکوه که در مقطعی از سال گذشته شاهد شفافیت رودخانه تالار پس از سال‌ها کدری و بد‌نمایی آن بودیم ولی در ظاهر قدرت قانون تکافوی ماندگاری شفافیت رودخانه را نداشته است و روال به زمان سیاهی آب رودخانه تالار باز‌گشته است.

ادارات صنعت، معدن و تجارت، آب منطقه‌ای و محیط زیست سوادکوه به عنوان متولیان موضوع رودخانه تالار باید در اجرایی شدن قوانین تلاش کنند و با محوریت فرمانداری و به عنوان مجریان قانونی موضوع سنگ‌شکن‌ها و زغال‌شویی را بررسی و شفافیت را به رود‌خانه تالار سوادکوه باز‌‎گردانند تا علاوه بر جذب گردشگر، مجالی به زندگی آبزیان نیز داده شود و حضور ماهیان مختلف که در فصل تخم‌ریزی به سمت بالا‌دست در حرکت بودند به تاریخ سپرده نشود.

---------------------------

گزارش از: عمران اکبرنژاد/ فارس

---------------------------
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار